4. Συμπέρασμα

Φωτογραφίες που πάρθηκαν με λαμπρό άμεση ηλιοφάνεια έχουν σκηνές με περιοχές υψηλού δυναμικού και το τελικό αρχείο της κάμερας απαιτεί συνήθως προσεκτική τονική απεικόνιση για την παραγωγή ικανοποιητικής τελικής εικόνας. Το υψηλού βάθους δυαδικών κινητής υποδιαστολής “Χρώματα/Έκθεση” του GIMP παρέχει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για αντιμετώπιση τέτοιου είδους εικόνων και φυσικά είναι εξίσου χρήσιμο για οποιαδήποτε εικόνα όπου ο σκοπός είναι η ανύψωση των σκιών και των μεσαίων τόνων χωρίς να σπαταλιούνται οι υψηλοί φωτισμοί.

Το υψηλού βάθους δυαδικών κινητής υποδιαστολής “Χρώματα/Έκθεση” του GIMP σε συνδυασμό με μια κατάλληλη μάσκα στρώσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να σκουρύνει τμήματα της εικόνας, είτε με μετακίνηση του ολισθητή της πάνω αριστερής τιμής προς τα δεξιά (σκουραίνει την εικόνα αυξάνοντας την αντίθεση και αυξάνει επίσης τον κορεσμό· απαιτείται προσεκτική κάλυψη για αποφυγή παραγωγής περιοχών με συμπαγές μαύρο), ή μετακίνηση του ολισθητή της κάτω δεξιάς τιμής προς τα αριστερά (σκοτεινιάζει την εικόνα μειώνοντας την αντίθεση, χρήσιμο για μείωση της έμφασης περιοχών της εικόνας).

Αυτό είναι ένα ειδικό μάθημα του GIMP. Όμως, η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή ακατεργάστου PhotoFlow και πιθανόν άλλους επεξεργαστές εικόνας που επιτρέπουν την επεξεργασία 32 δυαδικών κινητής υποδιαστολής χρησιμοποιώντας τις απεριόριστες τιμές καναλιών RGB. Το καθαρό πράγμα για αυτήν την τεχνική στο PhotoFlow είναι ότι το PhotoFlow χρησιμοποιεί κόμβους, που επιτρέπουν πλήρως την μη καταστροφική επεξεργασία της αντεστραμένης μάσκας γκρίζας κλίμακας που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση των λεπτομερειών υψηλού φωτισμού μετά την εφαρμογή θετικής αντιστάθμισης έκθεσης για να ανυψώσουν την τονικότητα των σκιών και των μεσαίων τόνων (ακόμα κι αν κλείσετε και ξανανοίξετε την εικόνα, εάν αποθηκεύσετε το αρχείο PFI της εικόνας).

Το αρχικό μάθημα προσαρμόστηκε και αναπαράγεται με την ευγενική παραχώρηση της Elle Stone

Μάθημα GIMP - Απεικόνιση τόνου χρησιμοποιώντας επίπεδα GIMP (κείμενο και εικόνες) από Elle Stone, αδειοδοτημένο με την Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.