2. Forbered dine billeder til nettet

GIMP bruges meget til at forberede billeder til websteder. Billeder til brug på nettet skal tage sig så godt ud som muligt, mens filstørrelsen holdes så lille som muligt. Denne trin for trin-vejledning viser, hvordan man laver små filer med minimalt kvalitetstab.

2.1. Billeder med et optimalt forhold mellem størrelse og kvalitet

Hvad, der er et optimalt filformat, afhænger af billedtypen. Brug JPEG til fotografier, fordi de ofte indeholder mange farver og detaljer. Til knapper, ikoner, skærmbilleder og andre billeder med få farver er PNG-formatet bedre egnet.

 1. Åbn et billede som sædvanligt. Her er valgt et billede af Wilber som eksempel.

  Figur 6.9. Billedet af Wilber åbnet i tilstanden RGBA

  Billedet af Wilber åbnet i tilstanden RGBA

 2. Billedet er nu i tilstanden RGB og indeholder desuden en alfakanal (RGBA). Sædvanligvis behøver dit billede til nettet ikke en alfakanal. Du kan fjerne alfakanalen ved at forene billedets lag.

  Det er sjældent, et fotografi har en alfakanal, så billedet vil åbne i tilstanden RGB og ikke RGBA, og der vil derfor ikke være nogen alfakanal at fjerne.

  [Bemærk] Bemærk

  Har billedet en blød overgang til de gennemsigtige områder, skal du ikke fjerne alfakanalen, da informationen om overgangen da ikke vil blive gemt i filen. For at eksportere et billede med gennemsigtige områder, som ikke har en blød overgang (som f.eks. GIF), fjernes alfakanalen.

 3. Efter at billedets lag er blevet forenet, eksporteres billedet i PNG-formatet til dit websted.

[Bemærk] Bemærk

Du kan eksportere dit billede med standardindstillingerne for PNG-formatet. Anvend altid maksimal komprimering, når billedet oprettes. Maksimal komprimering har ingen betydning for billedkvaliteten, eller hvor lang tid det tager at vise billedet, men det tager længere tid at eksportere. Derimod vil høj komprimering af et JPEG-billede medføre tab af kvalitet. Du bør bruge JPEG til et fotografi med mange farver. Det gælder om at finde en balance mellem kvalitet og filstørrelse (dvs. komprimering). Du kan læse mere om emnet her: Afsnit 1.2.3, “Eksportér billede som JPEG”.