5. Sådan tegnes rette linjer

Vejledningen er baseret på tekst og billeder som er Copyright © 2002 Seth Burgess. Den oprindelige vejledning kan findes online: [TUT01].

5.1. Intention

Figur 3.45. Eksempel på rette linjer

Eksempel på rette linjer

Vejledningen viser, hvordan du tegner rette linjer med GIMP. Det kan være bekvemt at tvinge en linje til at være lige frem for at bruge de unøjagtigheder, der opstår ved brug af en mus eller tegneplade, og bruge computerens evner til at få ting til at se fine og ordentlige ud. Vejledningen bruger ikke rette linjer til komplekse opgaver. Den er tiltænkt til at vise, hvordan du hurtigt og let kan skabe rette linjer.

 1. Forberedelser

  Figur 3.46. Introduktion af Skift-tasten

  Introduktion af Skift-tasten
  Introduktion af Skift-tasten

  Den opfindelse, som kaldes skrivemaskinen, introducerede Skift-tasten. Du har gerne 2 af dem på dit tastatur. De ser nogenlunde ud som figuren ovenfor. Tasterne er placeret på venstre og højre side af dit tastatur. Musen blev opfundet af Douglas C. Engelbart i 1970. De fås i forskellige udgaver, men har altid mindst én knap.

 2. Opret et tomt tegneobjekt

  Figur 3.47. Nyt billede

  Nyt billede

  Opret først et nyt billede. Det kan være i en hvilken som helst størrelse. Brug FilNyt … for at oprette et nyt billede.

 3. Vælg et værktøj

  Figur 3.48. Maleværktøjer i værktøjskassen

  Maleværktøjer i værktøjskassen

  Værktøjerne med rød markering på værktøjskassen ovenfor kan lave linjer.

 4. Opret et startpunkt

  Figur 3.49. Startpunkt

  Startpunkt

  Klik på malerpenslen i værktøjskassen. Klik på billedet, hvor en linje skal begynde eller slutte. En enkelt prik vil optræde på skærmen. Prikkens størrelse repræsenterer den aktuelle penselstørrelse, som du kan ændre i penslens dialog (se Afsnit 3.2, “Brushes Dialog”). Lad os nu begynde at tegne en linje. Tryk på Skift-tasten og hold den nede.

 5. Tegn linjen

  Figur 3.50. Tegn linjen

  Tegn linjen

  Med et begyndelsespunkt og mens du holder Skift-tasten nede vil du se en ret linje, som følger markøren. Tryk på den første knap på musen (sædvanligvis den venstre) og slip den. Under hele klikket med musetasten skal du holde Skift-tasten nede.

 6. Resultat

  Figur 3.51. Resulterende billede

  Resulterende billede

  Dette er en stærk funktion. Du kan tegne rette linjer med alle tegneværktøjer. Du kan endda tegne flere linjer for enden af den første. Til sidst slipper du Skift-tasten, og du er færdig. Der er vist flere eksempler nedenfor.