4.2. Ændr billedstørrelsen for skærmen

Du har et kæmpe billede, muligvis fra et digitalkamera, og du vil gerne ændre størrelsen på det, så det kan vises fint på en webside, i et onlineforum eller i en e-mailbesked.

Figur 3.17. Eksempel på billede til skalering

Eksempel på billede til skalering

Det første, du måske bemærker efter at have åbnet billedet, er, at GIMP åbner billedet i en passende størrelse til visning. Hvis dit billede er meget stort, som prøvebilledet, indstiller GIMP zoomniveauet, så hele billedet vises på skærmen. Zoomniveauet vises i statusområdet nederst i billedvinduet. Dette ændrer ikke selve billedet.

Det næste, man kan kigge efter i titellinjen, er tilstanden. Hvis tilstanden vises som RGB i titellinjen er alt i orden. Er tilstanden Indekseret eller Gråtoner skal du læse Afsnit 4.7, “Skift tilstanden”.

Figur 3.18. Brug GIMP til billedskalering

Brug GIMP til billedskalering

Brug BilledeSkalér billede … for at åbne dialogen Skalér billede. Du kan højreklikke på billedet for at åbne menuen eller bruge menuen i toppen af billedvinduet. Bemærk, at menuen Skalér billede … har tre prikker, hvilket indikerer at en dialog vil blive åbnet.

Figur 3.19. Dialog til at skalere billede i pixels

Dialog til at skalere billede i pixels

Til visning af et billede på skærmen er enheden pixel. Dialogen har to indstillinger: en for bredde og højde og en anden for opløsning. Opløsning er kun relevant ved udskrivning og har ingen betydning for billedets størrelse, når det vises på en skærm eller en mobil enhed. Grunden til det er, at forskellige enheder har forskellig pixelstørrelse, så et billede vist på en enhed (f.eks. en smartphone) i én fysisk størrelse, kan blive vist på en anden enhed (f.eks. en LCD-projektor) i en helt anden størrelse. Til visning på en skærm kan du se bort fra opløsningen. Af samme grund skal du ikke bruge en anden enhed end pixel i felterne højde og bredde.

If you know the desired width, enter it in the dialog at the top where it says Width. This is shown in the figure above. If you don't have such a number in mind, choose an appropriate width for the desired use. Common screen sizes range between 320 pixels for simpler phones, 1024 pixels for a netbook, 1440 for a wide-screen PC display and 1920 pixels for an HD screen. For the purpose of displaying an image on-line, a width of 600 to 800 pixels offers a good compromise.

Ændrer du et af billedets dimensioner, vil GIMP ændre den anden dimension forholdsmæssigt. Vil du ændre den anden dimension, så læs her Afsnit 4.5, “Beskær et billede”. Husk, at hvis du ændrer de to dimensioner uafhængigt af hinanden, kan billedet blive strakt eller mast sammen.