4.2. Ændr billedstørrelsen for skærmen

Du har et kæmpe billede, muligvis fra et digitalkamera, og du vil gerne ændre størrelsen på det, så det kan vises fint på en webside, i et onlineforum eller i en e-mailbesked.

Figur 3.17. Eksempel på billede til skalering

Eksempel på billede til skalering

Det første, du måske bemærker efter at have åbnet billedet, er, at GIMP åbner billedet i en passende størrelse til visning. Hvis dit billede er meget stort, som prøvebilledet, indstiller GIMP zoomniveauet, så hele billedet vises på skærmen. Zoomniveauet vises i statusområdet nederst i billedvinduet. Dette ændrer ikke selve billedet.

Det næste, man kan kigge efter i titellinjen, er tilstanden. Hvis tilstanden vises som RGB i titellinjen er alt i orden. Er tilstanden Indekseret eller Gråtoner skal du læse Afsnit 4.7, “Skift tilstanden”.

Figur 3.18. Brug GIMP til billedskalering

Brug GIMP til billedskalering

Brug BilledeSkalér billede … for at åbne dialogen Skalér billede. Du kan højreklikke på billedet for at åbne menuen eller bruge menuen i toppen af billedvinduet. Bemærk, at menuen Skalér billede … har tre prikker, hvilket indikerer at en dialog vil blive åbnet.

Figur 3.19. Dialog til at skalere billede i pixels

Dialog til at skalere billede i pixels

Til visning af et billede på skærmen er enheden pixel. Dialogen har to indstillinger: en for bredde og højde og en anden for opløsning. Opløsning er kun relevant ved udskrivning og har ingen betydning for billedets størrelse, når det vises på en skærm eller en mobil enhed. Grunden til det er, at forskellige enheder har forskellig pixelstørrelse, så et billede vist på en enhed (f.eks. en smartphone) i én fysisk størrelse, kan blive vist på en anden enhed (f.eks. en LCD-projektor) i en helt anden størrelse. Til visning på en skærm kan du se bort fra opløsningen. Af samme grund skal du ikke bruge en anden enhed end pixel i felterne højde og bredde.

Kender du den ønskede bredde, kan du indtaste den øverst i dialogen, hvor der står Bredde, som vist i figuren ovenfor. Kender du den ikke, kan du vælge en passende bredde til den ønskede brug. Almindelige skærmstørrelser varierer fra 320 pixels for enkle telefoner, 1024 for en bærbar, 1440 for en PC-skærm med bredformat og 1920 pixels for en fuld HD-skærm. Til visning online er en bredde på 600–800 pixels en passende størrelse.

Ændrer du et af billedets dimensioner, vil GIMP ændre den anden dimension forholdsmæssigt. Vil du ændre den anden dimension, så læs her Afsnit 4.5, “Beskær et billede”. Husk, at hvis du ændrer de to dimensioner uafhængigt af hinanden, kan billedet blive strakt eller mast sammen.