5. Lav genveje til menufunktioner

Mange funktioner, som er tilgængelige via billedmenuen, har en standardtastaturgenvej. Du vil måske gerne oprette en genvej til en kommando, som du bruger meget, eller redigere en eksisterende genvej. Der er to måder at gøre det på.

Procedure 12.1. Brug dynamiske tastaturgenveje

  1. Først skal du aktivere indstillingen Brug dynamiske tastaturgenveje på siden Grænseflade under Indstillinger. Som standard er indstillingen ikke aktiveret for at undgå, at der utilsigtet oprettes en uønsket genvej.

  2. Sikr dig ved samme lejlighed, at indstillingen Gem tastaturgenveje ved afslutning er aktiveret, så dine genveje vil blive gemt.

  3. En tastaturgenvej oprettes ved at placere musemarkøren på en kommando i menuen, så den er fremhævet. Sikr dig, at musemarkøren ikke flytter sig og indtast en sekvens bestående af tre taster, og hold tasterne nede. Sekvensen vil optræde til højre for kommandoen.

  4. Det er bedst at bruge tastesekvensen Ctrl+Alt+Tast til dine tilpassede genveje.

Figur 12.36. Indstil tastaturgenveje

Indstil tastaturgenveje

Procedure 12.2. Redigering af tastaturgenveje

  1. Du åbner redigering af tastaturgenveje ved at klikke Indstil tastaturgenveje på siden Grænseflade under Indstillinger.

  2. I dialogen vælger du kommandoen, du vil oprette en genvej til, i kolonnen Handling. Så indtaster du tastesekvensen som ovenfor. I princippet skulle mellemrumstasten rydde genvejen (I praksis bliver den ryddet, men ikke slettet).

  3. I dialogen Indstil tastaturgenveje kan du også kontrollere indstillingerne for værktøjsparametre med tastaturet. Øverst i dialogen er der en genvejsmenu, som leder til værktøjsparametrene. For at gøre det nemmere for dig er værktøjstyper markeret med små ikoner.

[Bemærk] Bemærk

Tilpassede tastaturgenveje gemmes i en af GIMPs skjulte mapper (/home/[brugernavn]/.config/GIMP/2.10/menurc) i Linux. I Windows er den lokale og globale placering henholdsvis:

  • C:\Documents and Settings\[Brugernavn]\AppData\Roaming\GIMP\2.10\menurc

  • C:\Program Files\GIMP 2\etc\gimp\2.0\menurc

Denne placering kan være ændret, hvis GIMP blev installeret efter Git Bash eller Cygwin blev installeret. I så fald vil de være at finde i C:\Program Files\Git\.gimp-[version]\menurc.

menu.rc er en enkel tekstfil, som kan flyttes fra en computer til en anden.