GIMP is van versie 1.0 geleidelijk naar de stabiele en wijdverbreide versie 1.2 gegroeid. Toen het drie jaar later tijd was voor het uitkomen van de volgende, stabiele versie van GIMP was men van mening dat de interne mechanismen van het programma zo drastisch waren veranderd dat de nieuwe stabiele uitgave het versienummer 2.0 meekreeg; GIMP-versie 2.0.0 werd vrijgegeven op 23 maart 2004. Voor het verschijnen van versie 2.2 hadden de ontwikkelaars een iets kortere tijd in gedachten, waardoor ze zich beperkten tot het toevoegen van belangrijke functionaliteit waarvoor het niet nodig was aan de diepere mechanismen van GIMP te sleutelen, aangezien dit in eerste instantie bijna onvermijdelijk ten koste van de stabiliteit van het programma gaat. GIMP versie 2.2.0 werd vrijgegeven op 19 december 2004 en in dit hoofdstuk zullen we enkele nieuwe functies bespreken die in de laatste versies 2.2 en 2.0 aan GIMP toegevoegd zijn.
Hier vindt u een korte opsomming van de belangrijkste toegevoegde functies door GIMP 2.2. Ervaren gebruikers zullen merken en waarderen (of beklagen!) dat er ook talloze andere kleinere veranderingen hebben plaatsgevonden. Verder hebben er ook belangrijke veranderingen op het niveau van het `plugin'-programmeren en `script-fu' plaatsgevonden die hier niet behandeld zullen worden.
U kunt afbeeldingsgegevens uit GIMP verslepen of kopieren-en-plakken naar ieder programma dat image/png (Bijvoorbeeld Abiword of Kword ) en image/xml+svg ( Inkscape ) slepen ondersteund. U kunt dus kromme's uit Inkscape naar GIMP kopieren en plakken en vervolgens een selectie daarvan tussen de tekst van uw Abiword-document slepen.
Ieder GtkPixbuf
ondersteund formaat kunt
u nu als patroon gebruiken, inclusief png, jpeg, xbm en anderen.
GIMP kan verlooptinten uit SVG bestanden inlezen en kleur-paletten uit ACT en RIFF bestanden.
De sleep-en-start ondersteuning is uitgebreid, U kunt nu bestanden en URI's in een afbeeldingsvenster slepen alwaar deze als een nieuwe laag aan de afbeelding worden toegevoegd.