15.2. Hartă de imagine

În Web imaginile sensibile sunt frecvent utilizate pentru a obține unele efecte atunci când zonele definite sunt activate de maus. Evident efectul cel mai folosit este o legătură la o altă pagină de web atunci când se efectuează clic pe zona sensibilă . Acest Filtru va permite sa creați ușor zone sensibile într-o imagine. Programele de Web design au aceasta ca funcție standard. În GIMP puteți face acest lucru într-un mod similar.

15.2.1. Prezentare generală

Acest modul vă permite un design grafic și prietenos pe toate zonele pe care doriți să se delimitați peste imaginea afișată. Se pot realiza părțile relevante ale etichetelor html, care ulterior se îmbinată în locul potrivit în pagina de cod html. De asemenea, aveți posibilitatea să definiți unele acțiuni legate de aceste zone.

Acesta este un instrument complex care nu este descris complet aici, (cu o acțiune pe care o oferă creatoriilor de pagini web). Oricum, vrem să descriem unele dintre operațiunile curente. Dacă doriți, puteți găsi o descriere completă pentru Grokking în GIMP la adresa [GROKKING02].

15.2.2. Activează filtrul

Dintr-o fereastră a imaginii, puteți găsi acest filtru la FiltreWebHărți de imagini...

Fereastra este una mică, dar o puteți mări. Principalele zone utile sunt:

  • complet la stânga sunt expuse vertical iconițe, una pentru punctat, trei pentru acces la instrumente pentru generarea de forme diverse, una pentru a edita proprietățile zonei, și în cele din urmă una pentru a șterge o zonă selectată; puteți apela aceste funcții din meniul de cartografiere,

  • chiar în dreapta este zona de lucru unde se pot desena toate formele care să conțină instrumentele cele mai importante,

  • în dreapta se află un set vertical de pictograme; funcționalitatea este evidentă, dar există și un meniu derulant care oferă informații pentru fiecare funcție,

  • în sfârșit, chiar în dreapta ariei de afișare, o listă cu proprietăți ale zonelor create. Cu clic pe un element din listă se evidențiază forma corespunzătoare din zona de lucru,

15.2.3. Opțiuni

Fig. 17.409. Opțiuni pentru filtrul Harta de imagini

Opțiuni pentru filtrul Harta de imagini

Fereastra Harta de imagini


15.2.3.1. Bara de meniu

Bara de meniu este similară cu bara de meniu din fereastra imagine, doar câteva meniuri sau intrări de meniu sunt diferite:

Fișier
Salvează; Salvează ca

Spre deosebire de celelalte filtre, acest modul nu realizează o imagine, ci un fișier text. Așa că veți salva lucrul în format text.

[Indicație] Indicație

Cu Vizualizare Sursă se poate previzualiza conținutul fișierului text.

Deschide; Deschide recente

În modul se poate deschide fișierul text salvat. Ariile definite se vor afișa și se suprapun pe imagine; dacă imaginea nu cea originală sau nu cu aceeași mărime, GIMP va solicita o scalare.

Editare
Editare informațiilor despre zonă

Fig. 17.410. Editarea unei zone din Harta de imagini

Editarea unei zone din Harta de imagini

În caseta de dialog pentru configurări puteți edita informații despre o suprafață selectată. Această casetă de dialog va apărea automat ori de câte ori creați o nouă arie.

Vizualizare

Acest meniu oferă funcții speciale:

Listă zone

De aici se poate ascunde sau arăta zona de selecție.

Sursă

Aici sunt afișate date brute așa cum au fost salvate și citite din fișier.

Culoare; Tonuri de gri

Puteți selecta modul de imagine aici și lucra cu tonuri de gri.

Cartografiere

Acest meniu este utilizat mai rar, atât timp cât este mult mai ușor de accesat prin clic pe pictograma din dreapta zonei de lucru.

Săgeată

Săgeata reprezintă meniul Mutare. Cu acest instrument se poate selecta și muta o zonă dintr-o imagine.

Cu un poligon, puteți utiliza săgeata pentru a muta unul dintre punctele roșii. Apăsați clic dreapta pe un segment între două puncte roșii pentru a deschide un meniu pop-up, care oferă, alături de multe altele, posibilitatea de a adăuga un nou punct. Cu clic dreapta pe un punct roșu, acesta se poate șterge.

Dreptunghi; Cerc; Poligon

Aceste instrumente vă permit să creați diferite forme: clic pe imagine, deplasați cursorul și efectuați clic din nou.

Editare informațiilor despre Hartă

Fig. 17.411. Editarea datelor despre Harta de imagini

Editarea datelor despre Harta de imagini

Cu acest simplu dialog aveți posibilitatea să introduceți unele elemente, care vor fi scrise în fișierul de ieșire; fie comentarii (Autor, Descriere), fie valori de atribute pentru taguri HTML (Nume imagine, Titlu, URL implicit).

Instrumente

Cu meniul Instrumente se pot crea ghidaje și chiar zone dreptunghiulare.

Grilă; Configurări grilă

Fig. 17.412. Opțiuni grilă

Opțiuni grilă

Cum se poate activa sau dezactiva grila de imagini și cum se pot configura proprietățile acesteia.

Utilizare ghidaje GIMP; creare ghidaje

Aceste linii de ghidare sunt create la marginea imaginii dar se pot deplasa prin clic pe pătrățelul roșu de pe fiecare linie, similar cu ghidajele GIMP. Prin utilizarea ghidajelor sunt posibile creările de dreptunghiuri în imagine.

Creare ghidaje

Fig. 17.413. Opțiuni ghidaje

Opțiuni ghidaje

Opțiuni ghidaje


În locul creării de forme geometrice pentru selectarea zonelor active se pot utiliza matrice de dreptunghiuri, fiecare reprezentând o zonă activă, prin clic peCreare ghidaje. În meniul deschis se pot seta dimensiunile dreptunghiurilor, spațiile dintre ele, numărul de linii și coloane, precum și punctele de sus și din stânga de start pentru matrice. Toate măsurătorile sunt în pixeli. Dacă rezultatul nu este satisfăcător se poate ajusta fiecare dreptunghi prin mutarea pătrățelelor roșii.

15.2.3.2. Bara cu instrumente

Multe din elemente sunt scurtături pentru funcții care au fost deja descrise anterior. Excepții:

Trece în față; Trimite la spate

Aici se poate muta orice zonă spre jos (Mută în față) sau sus (Trimite în spate) din lista de suprafețe.

15.2.3.3. Zona de lucru

Fig. 17.414. Zona de lucru

Zona de lucru

În zona principală a ferestrei de imagine, în partea stângă, găsiți zona de lucru unde se pot desena toate formele care se pot realiza cu instrumentele disponibile.

Lângă zona de lucru sunt expuse vertical pictogramele, una pentru punctare, trei pentru instrumente care generează diverse forme, una de editare a proprietăților zonei, și la sfârșit una de ștergere a zonei selectate; se pot apela aceste funcții și din meniul Mapare.

[Atenție] Atenție

De notat că ariile nu se pot suprapune.

15.2.3.4. Zona de selectare

La dreapta este o zonă de afișare a listei de proprietăți pentru zonele create. Un clic pe un element din lista selectează automat forma corespunzătoare în zona de lucru, și atunci se pot face modificări.

Lângă ecran este un set vertical de pictograme; funcționalitatea este evidentă, dar conține și un meniu derulant care oferă informații pentru fiecare.

Din păcate, simbolurile săgeată pentru mutarea unei intrări în lista în sus sau în jos nu funcționează aici. Dar, desigur, veți evita cu grijă crearea de zone de suprapunere, așa că nu puteți să utilizați deloc aceste funcții.