5.16. Vârtej și prindere

5.16.1. Prezentare generală

Fig. 17.91. Exemplu pentru filtrul vârtej și prindere

Exemplu pentru filtrul vârtej și prindere

Imagine originală

Exemplu pentru filtrul vârtej și prindere

Filtru aplicat


Vârtej și prindere distorsionează imaginea într-un mod concentric.

Vârtejul (aplicarea unui unghi nenul de vârtej) distorsionează imaginea la fel de mult ca un mic vârtej care apare atunci când vă goliți cada.

Prinderea, cu o rotație zero, poate fi comparată cu aplicarea imaginii pe o suprafață moale de cauciuc și presarea acesteia pe margini sau colțuri. În cazul în care cursorul cantitate ciupitură este setat la o valoare negativă, se va arata ca și cineva a încercat să împingă un obiect rotund până la tine din spatele suprafeței de cauciuc. În cazul în care suma pinch este setată la o valoare pozitivă, se pare ca cineva trage sau suge pe suprafața din spate, depărtând suprafața de tine.

[Indicație] Indicație

Efectul prindere poate fi uneori folosit pentru a compensa o denaturare a imaginii produse de teleobiectiv sau lentile de ochi-de-pește(denaturare baril).

Fig. 17.92. Ilustrație

Ilustrație

Original

Ilustrație

Răsucit

Ilustrație

Prins


5.16.2. Activarea filtrului

Puteți găsi acest filtru în FiltreDistorsionareVârtej și prindere…

5.16.3. Configurări parametru

Fig. 17.93. Opțiuni filtru Vârtej și prindere

Opțiuni filtru „Vârtej și prindere”

Prestabiliri, previzualizare, vizualizare împărțită
[Notă] Notă

Aceste opțiuni sunt descrise în Secțiune 2, „Caracteristici obișnuite”.

Unghiul vârtejului

În sensul acelor de ceasornic sau în sens antiorar (-360 la + 360). Controlează cu câte grade este rotită partea afectată a imaginii.

Cantitate prindere

Adâncimea vârtejului(-1 la + 1). Determină cât de puternic este prinsă partea afectată a imaginii.

Rază

Lățimea vârtejului (0,0-2,0). Determină cât de mult din imagine este afectată de distorsiuni. Dacă setați raza la 2, întreaga imagine va fi afectată. Dacă setați raza la 1, jumătate din imagine va fi afectată. Dacă raza este setată la 0, nimic nu va fi afectată (imaginați-vă ca raza unui cerc cu 0 în centru și 1 jumătate afară).

Tăirere

Rezultatul acestui filtru poate fi mai mare decât imaginea originală. Cu opțiunea implicită Ajustează, stratul va fi automat redimensionat după cum este necesar când filtrul este aplicat. Cu opțiunea Taie rezultatul va fi tăiat la limita stratului.