O paletă este un set de culori discrete. În GIMP, paletele sunt utilizate în principal pentru două scopuri:
Acestea vă permit să desenați cu un set de culori selectate, în același mod cum un pictor în ulei folosește culori dintr-un număr limitat de tuburi.
Ele formează harta de culori pentru imaginile indexate. O imagine indexată poate utiliza un maxim de 256 culori diferite, dar acestea pot fi orice culori. Harta de culori a unei imagini indexate se numește "paleta indexată" în GIMP.
De fapt nici una dintre aceste funcții nu se încadrează foarte mult în zona principală de utilizare a GIMP: este posibilă efectuarea unor sarcini destul de sofisticate în GIMP fără a avea de-a face vreodată cu paletele. Totuși, acestea ar trebui înțelese de utilizatorul avansat, chiar și un utilizator mai puțin avansat ar putea avea nevoie de ele în unele situații, de exemplu, atunci când lucrează cu fișiere GIF.
La instalare GIMP vine cu mai multe serii de palete predefinite, și puteți crea, de asemenea, altele noi. Unele dintre paletele predefinite sunt de obicei utile, cum ar fi paleta „Web”, care conține un set de culori considerate „sigure pentru Web”; multe dintre palete par totuși să fi fost alese mai mult sau mai puțin după niște capricii. Puteți accesa toate paletele disponibile folosind Dialogul palete. Acesta este, de asemenea, punctul de plecare, dacă doriți să creați o paletă nouă.
Dublu-clic pe o paletă în dialogul palete conduce la Editorul de palete, care arată culorile din paleta astfel aleasă. Puteți utiliza acest lucru pentru a desena cu paleta aleasă: apăsând clic pe o culoare va stabili culoarea de prim-plan a lui GIMP la acea culoare, așa cum apare în zona de culoare a trusei de instrumente. Iar cu Ctrl apăsat în timp ce apăsați clic, va stabili culoarea de fundal a lui GIMP la culoarea pe care ați apăsat clic.
Puteți, de asemenea, după cum sugerează și numele, folosi editorul paletă pentru a schimba culorile dintr-o paletă, atât timp cât este o paletă creată de dumneavoastră. Nu puteți edita paletele furnizate cu GIMP; se pot totuși duplica și apoi edita copiile.
La crearea de palete folosind editorul de paletă, acestea sunt salvate în mod automat de îndată ce ieșiți din GIMP, în dosarul personal palettes
din directorul GIMP. Orice fișier paletă este fie în acest director, fie în directorul de sistem palettes
creat la instalarea lui GIMP, sunt încărcate în mod automat și afișate în dialogul palete la următoarea pornire a lui GIMP. Puteți adăuga, de asemenea, alte dosare la calea de căutare după palete folosind Dosare palete din pagina de dialog Preferințe.
Paletele GIMP sunt stocate folosind un format de fișier special, în fișiere cu extensia .gpl
. Acesta este un format foarte simplu, acestea sunt fișiere ASCII, așa că, dacă se întâmplă să se obțină palete din altă sursă, și s-ar dori să se utilizeze în GIMP, probabil că nu va fi foarte greu de a le converti: aruncați o privire la orice fișier .gpl
și veți vedea ce este de făcut.
Cu riscul de a produce confuzii, GIMP face uz de două tipuri de palete. Cele mai remarcabile sunt afișate în dialogul de palete: sunt palete care există independent de orice imagine. Al doilea tip, palete indexate, produc hărți de culoare pentru imagini indexate. Fiecare imagine indexată are propria paletă privată indexată, definind setul de culori disponibile în imagine: numărul maxim de culori permise într-o paletă indexată este 256. Aceste palete sunt numite „indexate” deoarece fiecare culoare este asociată cu un număr de index. (de fapt, și culorile din palete obișnuite sunt numerotate, de asemenea, dar aceste numere nu au nici o semnificație funcțională.)
Harta de culoare pentru o imagine indexată este afișată în Dialogul paletă indexată, care nu ar trebui să fie confundat cu Dialogul de palete. Dialogul paletelor prezintă o listă cu toate paletele disponibile; dialogul Hartă de culoare afișează Harta de culoare pentru imaginea activă în prezent, dacă este o imagine indexată – altfel nu arată nimic.
Cu toate acestea, puteți crea o paletă obișnuită din culorile unei imagini indexate — de fapt, de la culori din orice imagine. Pentru aceasta, alegeți
din meniul pop-up obținut cu clic dreapta în dialogul palete: astfel apare un dialog care vă oferă mai multe opțiuni, inclusiv opțiunea de a importa paleta dintr-o imagine. (puteți importa, de asemenea, oricare dintre degradeurile GIMPca o paletă.) Această posibilitate devine importantă dacă doriți să creați un set de imagini indexate care utilizează toate același set de culori.Atunci când efectuați conversia unei imagini în modul indexat, o parte importantă a procesului este crearea unei palete indexate pentru imagine. Este descris în detaliu cum se întâmplă acest lucru în Secțiune 6.6, „Indexed mode”. Pe scurt, aveți mai multe posibilități de a face alegerea și de a utiliza o paletă specificată din palete de dialog.
Astfel, pentru a rezuma cele de mai sus, paletele obișnuite pot fi transformate în palete indexate atunci când convertiți o imagine în modul indexat; paletele indexate pot fi transformate în palete obișnuite, importându-le în dialogul palete.