2.3. Afbeeldingen met Transparantie Exporteren

Er bestaan in de grafische wereld twee technieken om transparantie in een afbeelding vast te leggen: als simpele binaire waarde (aan of uit) en als alfakanaal. Simpele binaire transparantie kan worden vastgelegd in het GIF formaat; hier wordt één van de 256 kleuren in het palet van kleuren bepaald als zijnde transparant. Alfakanaal transparantie kan worden opgeslagen in het PNG formaat; dit formaat kent een Alfakanaal net zoals GIMP.

[Opmerking] Opmerking

Het GIF formaat is oud en al bijna verouderd omdat PNG alles omvat wat in GIF kan en meer (alfa transparantie). Toch wordt GIF nog steeds veel gebruikt voor kleine bewegende beelden.

Procedure 6.1. Een afbeelding met transparante gebieden (alfa transparantie) creëren

  1. Voor ons gemak nemen we weer dezelfde afbeelding als in de vorige lessen, Wilber, onze mascotte.

    Afbeelding 6.11. Wilber is geopend in RGBA modus

    Wilber is geopend in RGBA modus

  2. Om een afbeelding te kunnen exporteren met alfa transparantie moet je een alfa kanaal in de afbeelding zelf hebben. Check of je afbeelding een alfakanaal heeft in de kanalen dialoog en verifieer dat er naast Rood, Groen en Blauw ook een Alfa bestaat. Is dat niet het geval, voeg een alfakanaal toe aan iedere laag met het menu Laag; Laag+TransparantieAlfakanaal toevoegen.

  3. De originele XCF van Wilber heeft een achtergrond die je kan verwijderen. GIMP kent een heleboel soorten kleurverlopen; kijk bij Filters+Licht en Schaduw. De voornaamste begrenzing is je creativiteit. Hier een voorbeeld van de alfa transparantie met een zachte gloed achter Wilber.

  4. Heb je de afbeelding klaar dan kun je hem exporteren in het PNG formaat.

Afbeelding 6.12. Een transparante Wilber

Een transparante Wilber

Het grijze dambord-patroon is GIMP's manier om aan te geven dat de afbeelding of de laag daar transparant is.