2. Selecties maken en gebruiken

2.1. Een selectie verplaaten

Rechthoekige en elliptische selecties hebben twee fasen. In de voorlopige fase krijgt de selectie handvatten waarmee je hem nog kan aanpassen. Nadat je op de selectie klikt of de Enter-toets indrukt verdwijnen die en is de selectie definitief en kun je er mee aan het werk.

2.1.1. Rechthoekige en elliptische selecties verplaatsen

Als je klikt en sleept met de muis bij een voorlopige selectie dan verplaats of verander je daarmee de selectie zelf, niet de inhoud van de afbeelding.

Selecteer het gereedschap Verplaatsen en kies de optie Selectie. Het gereedschap kan een selectie, een pad of een laag verplaatsen.

Afbeelding 7.5. Verplaatsen van de omtrek van de selectie

Verplaatsen van de omtrek van de selectie

Op de meeste systemen kun je de selectie verplaatsen door de pijltjes-toetsen te gebruiken. Zet de cursor op het gedeelte dat je wil verplaatsen (hele selectie of een rand/hoek) en gebruik de pijlen. Kijk ook wat er gebeurt als je tegelijk de Alt of Ctrl+Alt, Shift+Alt toetsen ingedrukt houdt. Op een manier moet de selectie met telkens 1 pixel verplaatst worden, op een andere met 25 pixels tegelijk. (N.B. Windows heeft ook combinaties om je hele beeld rechtop/ondersteboven te zetten.)

Als je probeert een definitieve selectie zo te veranderen dan maak je in plaats daarvan een nieuwe. Om de inhoud van de selectie te verplaatsen

  • moet je de Ctrl+Alt toetsen vasthouden en de selectie met je muis verslepen. Dat haalt je selectie uit de oude laag en maakt er een nieuwe zwevende laag van. Het kan zijn dat op jouw systeem een andere toetsencombinatie nodig is. Druk zonodig op de Shift, Ctrl en/of Alt toetsen en zie een tekentje verschijnen dat de soort bewerking aangeeft die je daarmee kan uitvoeren.

    Afbeelding 7.6. Een selectie en zijn inhoud verplaatsen, zijn oude positie leeg maken

    Een selectie en zijn inhoud verplaatsen, zijn oude positie leeg maken

  • houd de toetsen Shift+Alt ingedrukt en klik en sleep de selectie om hem te verplaatsen zonder zijn oude plek leeg te maken. Er wordt een zwevende selectie gecreëerd.

    Afbeelding 7.7. Een selectie en zijn inhoud verplaatsen zonder zijn oude positie leeg te maken

    Een selectie en zijn inhoud verplaatsen zonder zijn oude positie leeg te maken

[Opmerking] Opmerking

Er zijn mogelijk nog computersystemen waarop je eerst de Alt toets en dan pas de Shift of Ctrl toets moet indrukken omdat het andersom niet werkt!

2.1.2. Andere selecties verplaatsen

De andere selecties (Lasso, Toverstaf, Op kleur) hebben geen handvat en geen voorlopige fase. Met slepen met de muis verplaats je ze niet. Om de inhoud te verplaatsen moet je net als bij rechthoekige selecties de toetsen Ctrl+Alt of Shift+Alt ingedrukt houden en dan de selectie naar de nieuwe plek slepen.

Als je de pijltjestoetsen van het toetsenbord gebruikt verplaats je niet de selectie maar de hele laag. Met ingedrukte Alt toets kun je wel de selectie verplaatsen.

2.1.3. Andere methode

[Opmerking] Opmerking

Er is ook een iets omslachtiger manier om een selectie te verplaatsen. Maak een zwevende selectie met knippen of kopiëren en plakken. Daarna kun je die nieuwe selectie met de muis en/of de toetsen verplaatsen.