2.2. Lettertypen toevoegen

Voor de meest actuele en volledige informatie raadpleeg je het hoofdstuk Lettertypen in GIMP 2.0 op de [GIMP-FONTS] GIMP website. Deze paragraaf probeert je een bruikbare inleiding te geven.

GIMP gebruikt het FreeType 2 programma om de lettertypes weer te geven, en een systeem Fontconfig om ze te beheren. GIMP laat je alle lettertypen gebruiken in Fontconfig's mappen; hij kan ook alle lettertypen gebruiken in GIMP's mappen met Lettertypes. Welke mappen dat zijn zie je in de pagina Lettertype mappen van het dialoogvenster Voorkeuren. Een van die mappen is de GIMP-systeem map fonts (die je niet moet veranderen, ook al is hij leeg), en een map fontsin je persoonlijke GIMP map. Desgewenst kun je ook andere mappen aan de lijst toevoegen.

FreeType 2 is een krachtig en flexibel systeem. Het ondersteunt standaard de volgende lettertype formaten:

Je kan zelfs je eigen modules toevoegen om nog meer formaten van lettertype bestanden toe te voegen. Zie FREETYPE 2 [FREETYPE] voor meer informatie.

Linux. Op een Linux systeem is Fontconfig meestal zo geïnstalleerd dat je een nieuw lettertype kan toevoegen door hem alleen maar in de map ~/.fonts te plaatsen. Daarmee kun je het niet alleen met GIMP, maar met alle andere programma's gebruiken. Mocht je om een of andere reden een lettertype alleen voor GIMP willen installeren dan kun je hem in de map fonts van je persoonlijke GIMP map plaatsen, of in een van de andere mappen die je voor fonts hebt ingesteld. In beide gevallen zal de volgende keer dat je GIMP start het nieuwe type in de lijst staan. Wil je GIMP niet eerst opnieuw starten dan druk je op de knop Verversen in het Gereedschapopties venster Lettertype.

Windows. De eenvoudigste manier in Windows om een lettertype toe te voegen is het bestand in de Fonts map te slepen. Hoogstwaarschijnlijk is dat de map C:\windows\fonts or C:\winnt\fonts. Soms werkt ook dubbel-klikken op het bestand om hem te installeren. Ook op deze manier maak je het beschikbaar voor al je Windows programma's en niet alleen voor GIMP.

Mac OS X. Er zijn verschillende manieren om een lettertype op je systeem te installeren. Je kan het klikken-en-slepen naar de map Lettertypes in de Bibliotheek. Of je kan Lettertypecatalogus gebruiken door dubbelklikken op het bestand in de verkenner. Daar kun je het lettertype bekijken en met een klik installeren. Deze methoden maken het lettertype beschikbaar op je hele systeem en niet alleen voor GIMP. Als alle gebruikers van je systeem het lettertype moeten kunnen gebruiken sleep je de bestanden naar de map Lettertypes in de Bibliotheek van de Mac OS X™ Schijf, of naar de map Computer de kolom Collectie van de Lettertypecatalogus.

Om een Type 1 bestand te installeren heb je zowel een .pfb als een .pfm bestand nodig. Sleep deze samen in de map Lettertypen.

In principe kan GIMP op Windows alle fonts gebruiken die FreeType aankan; maar de lettertypen die GIMP wel en Windows niet aan kan moet je in de map fonts van je persoonlijke GIMP map plaatsen, of een van de andere mappen speciaal van GIMP. Verschillende Windows versies herkennen verschillende soorten lettertypen. Alle versies waarop GIMP werk kennen tenminste TrueType, Windows FON, en Windows FNT. Vanaf Windows 2000 herkennen ze ook Type 1 en OpenType.

[Opmerking] Opmerking

GIMP gebruikt zowel op Windows als op Linux Fontconfig om de lettertypen te beheren. En Fontconfig doorzoekt altijd standaard de Windows fonts map, de map die Windows zelf gebruikt voor zijn lettertypen. Als bij jou om een of andere reden Fontconfig anders is ingesteld kun je altijd in het dialoogvenster Voorkeuren bij de lijst Mappen de instellingen voor de lettertypen vinden. Je lettertype in een van die mappen opnemen zou altijd moeten werken.