5.7. GEGL Bewerking

Afbeelding 14.185. GEGL Bewerking gereedschap

GEGL Bewerking gereedschap

De GEGL (Generic Graphical Library) is een programmabibliotheek voor grafisch werk speciaal ontworpen voor het afhandelen van de nodige bewerkingen in GIMP.

The GEGL Operation tool has been added in GIMP 2.6 and was originally meant as a useful experimental tool for GIMP developers. The GEGL Operation tool enables applying GEGL operations to the image and gives on-canvas previews of the results.

GIMP-2.10 is bijna volledig naar GEGL overgezet. Je vindt hier dus alleen nog een aantal experimentele bewerkingen die nog geen plaats in het menu hebben gekregen.

5.7.1. Het gereedschap activeren

Je opent het gereedschap vanuit de menu balk voor de afbeelding GereedschapGEGL Bewerking.

5.7.2. Opties

Afbeelding 14.186. Opties van het GEGL Bewerking gereedschap

Opties van het GEGL Bewerking gereedschap

GEGL Bewerking gereedschap zonder geselecteerde optie.


Bewerking

Selecteer een van de bewerkingen in de uitklaplijst om uit te voeren op de actieve selectie, of op de actieve laag als er geen selectie is.

Sommige operaties zijn hele basale bewerkingen, zoals Kleurlaag die de selectie of laag vult met de gespecificeerde kleur, terwijl andere, zoals de fractaalontdekker heel complexe patronen kunnen produceren — net als de andere filters.

Remember that this is an experimental tool, so some operations may not work or even crash GIMP. As a consequence, it doesn't make sense to describe the operations here as long as the GEGL Operation tool is experimental

Bewerkingsinstellingen

De instellingen van de bewerkingen zijn totaal verschillend per Bewerking:

Afbeelding 14.187. Bewerkingsinstellingen voorbeeld

“Bewerkingsinstellingen” voorbeeld

GEGL Bewerking Boxvervaging geselecteerd.


Als de opties van de geselecteerde GEGL bewerking niet vanzelfsprekend zijn (raad 'ns wat het doel is van de kleur optie van de Kleurlaag bewerking) kun je kijken of er elders in GIMP een ander filter is die er op lijkt of althans een vergelijkbare optie heeft.

En je kan de mooie vooruitblik mogelijkheid gebruiken en experimenteel uitvinden hoe het werkt.

Vooruitblik

Met deze optie actief, wat standaard al zo is, krijg je al in het afbeeldingsvenster een vooruitblik van de gekozen bewerking met de huidige instellingen. Je moet wel de OK knop indrukken om de bewerking ook echt op de afbeelding toe te passen.

Het knoppen van het gereedschap

Standaardwaarden

Deze knop zal de instellingen naar hun standaard waarde terugzetten.

Annuleer

Deze knop sluit de GEGL bewerking af zonder iets te veranderen. Hetzelfde als de Sluiten knop van je besturingsprogramma.

OK

Druk deze knop om de bewerking op de afbeelding toe te passen. Daarna zal het venster gesloten worden.