2.2. Apulinjat

Kuva 12.37. Kuva, jossa on neljä apulinjaa

Kuva, jossa on neljä apulinjaa

Kuvaruudukon lisäksi GIMP antaa sinulle joustavamman tyypin asemointiapuvälineitä : apulinjoja. Ne ovat horisontaaleja tai vertikaaleja linjoja, jotka voit väliaikaisesti panna esille kuvaan, kun työstät sitä.

Luodaksesi apulinja napsauta, jompaa kumpaa viivoitinta kuvaikkunassa ja vedä apulinjaa samalla kun pidät hiiren Vasenta Näppäintä pohjassa. Apulinja on kuvattu sinisenä katkoviivana, joka seuraa osoitinta. Heti kun luot apulinjan >Siirrä-työkalu aktivoituu ja hiirenosoitin muuttuu Siirrä-ikoniksi.

Voit myös luoda apulinjan Uusi apulinja (New Guide) komennolla, joka mahdollistaa apulinjan tarkan asemoinnin kuvaan, Uusi apulinja (prosenteilta)(New Guide (by Percent)) komennolla tai Uusi apulinja valinnasta (New Guides from Selection) komennolla.

You can create as many guides as you like, positioned wherever you like. To move a guide after you have created it, activate the Move tool in the Toolbox (or press the M key), you can then click and drag a guide; click-and-drag the intersection of two guides to move them together. To delete a guide, simply drag it outside the image. Holding down the Shift key, you can move everything but a guide, using the guides as an effective alignment aid.

Apulinjojen käyttäytyminen riippuu Siirrä Siirtotyökalun (Vaikutus) tilasta. Kun Taso tila on valittu, hiirenosoitin muuttuu pieneksi kädeksi, kun se pääsee apulinjan lähelle. Sitten apulinja aktivoituu ja muuttuu punaiseksi, voit siirtää apulinjaa tai poistaa sen liikuttamalla sen takaisin viivoittimelle. Jos Valinta tila on valittu voit asemoida apulinjan, mutta et voi siirtää sitä sen jälkeen.

Kuten ruudukollakin voit saada osoittimen tarttumaan läheisiin apulinjoihin, vaihtamalla NäytäTartu apulinjoihin tilaa kuvavalikossa. Jos sinulla on useita apulinjoja ja ne tekevät kuvan arvioinnista vaikeaa, voit piilottaa ne vaihtamalla NäytäNäytä apulinjat tilaa. On ehdottu, että teet tämän vain väliaikaisti, koska muutoin saatat hämmentyä, kun yrität tehdä apulinjaa, mutta et näe mitään tapahtuvan.

Jos se tekee asiat helpommaksi voit muuttaa apulinjojen oletustoimintaa Kuvaikkunan ulkoasu sivulta Asetukset dialogista. Näytä apulinjat on oletettavasti huono idea aikaisemmin mainitusta syystä.

Voit poistaa apulinjat KuvaApulinjatPoista kaikki apulinjat (Remove all Guides) komennolla.

[Huomaa] Huomaa

Another use for guides: the Slice Using Guides plugin can use guides to slice an image into a set of sub-images.