2.9. Βελτιώσεις ψηφιακής φωτογραφίας

Μερικά από τα νέα φίλτρα με βάση το GEGL αποσκοπούν ιδιαίτερα στους φωτογράφους: Έκθεση, Τονισμοί σκιών, Υψηπέρατο, Αποσύνθεση κυματομορφής, Προβολή πανοράματος και άλλα θα είναι μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη σας.

Επιπλέον, το νέο φίλτρο Εξαγωγή συστατικού απλοποιεί την εξαγωγή ενός καναλιού ενός ελεύθερου χρωματικού προτύπου (LAB, LCH, CMYK κλπ.) από την τρέχουσα επιλεγμένη στρώση. Εάν χρησιμοποιούσατε τις εικόνες αποσύνθεσης και επανασύνθεσης μόνο για αυτό, η εργασία σας θα είναι πιο εύκολη τώρα.

Επιπρόσθετα, μπορείτε τώρα να χρησιμοποιήσετε είτε το darktable ή το RawTherapee ως πρόσθετα του GIMP για άνοιγμα ακατέργαστων ψηφιακών φωτογραφιών. Οποιαδήποτε πρόσφατη έκδοση από αυτά τα πρόσθετα θα σας κάνει.

Ένα νέο φίλτρο εμφάνισης Προειδοποίηση περικοπής θα οπτικοποιήσει υποεκτιθέμενες και υπερεκτιθέμενες περιοχές μιας φωτογραφίας για σας, με προσαρμοσμένα χρώματα. Για τώρα, ταιριάζει κυρίως προς περιοχές όπου τα χρώματα είναι αποθηκευμένα με ακρίβεια κινητής υποδιαστολής. Θα επωφεληθείτε κυρίως από αυτό, εάν εργάζεσθε σε αιωρούμενες εικόνες 16/32 δυαδικών ανά κανάλι όπως EXR και TIFF.

Συντελεστές: Michael Natterer, Ell, Thomas Manni, Tobias Ellinghaus, Øyvind Kolås, Jehan Pagès, Alberto Griggio…