7. Tilføj nye pensler

[Bemærk] Bemærk

Der er en hurtig metode til at tilføje en ny pensel på: Afsnit 9.2, “Opret hurtigt en pensel”.

For at tilføje en ny pensel, efter at have lavet den eller hentet den på internettet, skal du gemme den i et format, GIMP kan bruge. Penselfilen skal placeres i GIMPs søgesti til pensler, så GIMP kan indeksere den og vise den i dialogen Pensler. Du kan trykke på knappen Opdatér pensler, som indekserer penselmappen igen. GIMP anvender tre filformater til pensler:

GBR

Formatet .gbr (“gimp brush”) anvendes for både almindelige og farvepensler. Du kan konvertere mange andre typer billeder, inkl. mange pensler anvendt af andre programmer, til GIMP-pensler ved at åbne dem i GIMP og gemme dem med filendelsen .gbr. Dette åbner en dialog, hvor du kan angive standardmellemrummet for penslen. GBR-filformatet er beskrevet i detaljer i filen gbr.txt i devel-docs-mappen i GIMPs kildekode.

Figur 7.17. Gem en .gbr-pensel

Gem en .gbr-pensel

GIH

Formatet .gih (“gimp image hose”) anvendes til animerede pensler. Disse pensler konstrueres ud fra billeder, som indeholder flere lag. Hvert lag kan indeholde flere penselformer arrangeret i et gitter. Når du gemmer et billede som en .gih-fil, åbner en dialog, som lader dig beskrive penslens format. Se GIH-dialogen for yderligere information om dialogen. GIH-formatet er meget komplekst; GIH-filformatet er beskrevet i detaljer i filen gih.txt i devel-docs-mappen i GIMPs kildekode.

VBR

Formatet .vbr anvendes til parametriske pensler, dvs. pensler lavet med brug af Penselredigering. Der er ingen anden meningsfuld måde at få filer i dette format.

MYB

Formatet .myb anvendes til MyPaint-pensler. Se Afsnit 3.8, “MyPaint Brush” for yderligere oplysninger.

En pensel gøres tilgængelig ved at placere den i en mappe, som GIMP søger efter pensler i. Som standard indeholder søgestien til pensler to mapper: systemmappen brushes, som du ikke må bruge eller ændre, og mappen brushes i din personlige GIMP-mappe. Du kan tilføje nye mapper til søgestien til pensler på siden Mapper til pensler under Indstillinger. Enhver GBR-, GIH- eller VBR-fil, som tilføjes en af mapperne i søgestien, vil vises i dialogen Pensler, næste gang du starter GIMP eller trykker på knappen Opdatér i dialogen Pensler.

[Bemærk] Bemærk

Når du opretter en ny parametrisk pensel v.hj.a. Penselredigering, gemmes den automatisk i din personlige brushes-mappe.

Der findes en række websteder, hvor man kan hente samlinger af GIMP-pensler. I stedet for at give en liste med links, som hurtigt vil forældes, er det bedre, hvis du foretager en søgning med din yndlingssøgemaskine efter GIMP brushes. Der findes mange samlinger til andre tegneprogrammer. Nogle kan nemt konverteres til GIMP-pensler, mens andre kræver specielle konverteringsværktøjer, og atter andre ikke kan konverteres. De fleste smarte procedurebaserede penseltyper tilhører sidstnævnte kategori. Søg på nettet, hvis du har brug for at finde ud af det og spørg en ekspert, hvis du ikke kan finde noget.