2.7. Nye og forbedrede værktøjer

2.7.1. Samlet transformering

Det nye værktøj Samlet transformering (Skift+L) gør det nemmere at lave flere transformeringer såsom skalering, rotation og korrektion af perspektivet på en gang. Designet er baseret på en funktionel specifikation skrevet af UX-eksperten Peter Sikking.

Bidragydere: Mikael Magnusson, Michael Natterer …

2.7.2. Fordrejningstransformering

Det nye værktøj Fordrejningstransformering (W) gør det muligt at lave lokaliseret transformering såsom forstørrelse eller forskydning af pixels.

Det nye værktøj sender det gamle iWarp-filter på pension, et filter som var innovativt, da det kom frem (og kom før Photoshops blødgør-filter), men som var besværligt at bruge. Værktøjet fordrejningstransformering indeholder også en viskelæder-tilstand, så ændringer selektivt kan fjernes, hvilket ikke var tilgængeligt i iWarp-filteret.

Bidragydere: Michael Muré, Michael Natterer, Jonathan Tait …

2.7.3. Håndtagstransformering

Det nye værktøj Håndtagstransformering (Skift+L) er en interessant tilgang til at udføre skalering, rotation og perspektivkorrektion ved brug af håndtag placeret på lærredet. Folk, som er vant til at redigere på berøringsfølsomme overflader, vil sikkert synes, at værktøjet er nemt at gå til.

Bidragydere: Johannes Matschke, Michael Natterer, Ell …

2.7.4. Blandeværktøjet bliver til Farveovergangsværktøjet og kan nu bruges direkte på lærredet

Vi omdøbte Blandeværktøjet til Farveovergangsværktøjet og standardgenvejstasten ændredes til G. Men det blegner i sammenligning med, hvad værktøjet faktisk kan, og det er meget.

Det nye værktøj gør den gamle dialog til Farveovergangsredigering overflødig. Du kan nu oprette og slette farvestop, vælge og flytte dem, tilordne farver til farvestop, ændre blanding og farvelægning for segmenter mellem farvestop og oprette nye farvestop ud fra midtpunkter direkte på lærredet.

Alle farveovergange, der som standard er tilgængelige, kan nu også "redigeres". Det betyder, at når du prøver at ændre en eksisterende farveovergang i en systemmappe, vil GIMP oprette en kopi af den, kalde det en Brugerdefineret farveovergang og bevare den på tværs af sessioner. Med mindre du redigerer en anden "systemfarveovergang", som så vil blive den nye brugerdefinerede farveovergang.

Vi har i sinde på et senere tidspunkt at bruge den generiske implementering af dette til pensler og andre typer ressourcer.

Bidragydere: Michael Henning, Michael Natterer, Ell, Øyvind Kolås …

2.7.5. Bedre markeringsværktøjer

Værktøjet Markér forgrund kan endelig udføre underpixelmarkeringer i komplekse situationer som f.eks. hår på en baggrund med struktur. To nye maskeringsmetoder er nu til rådighed til dette.

Værktøjerne Markér efter farve og Udflydende markering indeholder nu begge en Tegn maske-indstilling for at vise fremtidigt markeringsområde med en magenta udfyldning, og sidstnævnte værktøj har også en Diagonale naboer-indstilling til markering af diagonale nabopixels.

Ved lukning af en polygonal markering eller en frihåndsmarkering med værktøjet Frihåndsmarkering vil markeringen ikke automatisk blive bekræftet. I stedet for kan du stadig tilpasse knudepunkter (hvis tilgængelige) og trykke Enter, dobbeltklikke inde i markeringen eller skifte til et andet værktøj for at bekræfte markeringen.

Værktøjet Intelligent saks tillader endelig at fjerne det sidst tilføjede segment med Tilbagetasten, og GIMP tjekker nu, om det første og det sidste segment er adskilte, før kurven lukkes.

Bidragydere: Michael Natterer, Jan Rüegg, Daniel Sabo, Ell …

2.7.6. Farveværktøjer

Alle farveværktøjer er blevet ændret til GEGL-baserede filtre, så de senere kan bruges, når vi introducerer ikkedestruktiv redigering. Undermenuen Farve i menuen Værktøjer er derfor blevet fjernet, og disse filtre er i overvejende grad ikke tilgængelige i værktøjskassen.

Bidragydere: Michael Natterer …

2.7.7. Tekstværktøjet understøtter CJK (kinesisk, japansk, koreansk) og flere andre skrivesystemer

Værktøjet Tekst understøtter nu fuldt ud avancerede inputmetoder til CJK og andre ikkevestlige sprog. Før-redigeringsteksten vises nu som forventet afhængig af din platform og inputmetodemotor (IME). Adskillige fejl og nedbrud relateret til inputmetoden er også blevet rettet.

Bidragydere: Jehan Pagès …

2.7.8. Eksperimentelle værktøjer

To nye værktøjer var ikke klar til at komme med i GIMP 2.10, men de kan stadig aktiveres. Bemærk, at de er meget eksperimentelle og sandsynligvis ikke virker for dig (GIMP kan crashe). Vi nævner dem kun, fordi vi har brug for bidragydere, som kan færdiggøre dem.

Værktøjet N-punktsdeformation introducerer den glatte, mindst muligt stive vridning, som man forventer af fysiske objekter.

Værktøjet Sømløs kloning er rettet mod at gøre oprettelsen af lagdelte sammensætninger enkel. Når du sætter et billede ind i et andet, vil der sædvanligvis være alle mulige uoverensstemmelser: farvetemperatur, lysstyrke osv. Dette nye eksperimentelle værktøj prøver at tilpasse et indsat billedes forskellige egenskaber med baggrunden.

For at aktivere disse værktøjer skal du først aktivere siden Legeplads i dialogen Indstillinger. Det gøres ved at køre GIMP med tilvalget --show-playground (i Windows kan du tilpasse stien til GIMP i genvejens egenskaber). Derefter skal du ind i RedigérIndstillingerLegeplads og aktivere de tilhørende indstillinger, så værktøjerne vises i værktøjskassen.

Du skal kun gøre det, hvis du er meget nysgerrig, eller (hvad vi håber) du vil hjælpe os med at rette dem.

Bidragydere: Marek Dvoroznak, Barak Itkin, Jehan Pagès, Michael Natterer …