3.4. Paden en SVG bestanden

SVG staat voor "Scalable Vector Graphics" ofterwijl schaalbare vectortekening en wordt steeds populairder als bestandsformaat voor vectortekeningen. In deze tekeningen worden onderdelen resolutie-onafhankelijk opgeslagen, in tegenstelling tot rooster-afbeeldingen die uit gekleurde beeldpunten opgebouwd worden. GIMP is voornamelijk op rooster-afbeeldingen gerich maar paden worden beschreven als vectoren.

GIMP geeft paden op bijna dezelfde manier weer als ze in SVG-bestanden worden opgeslagen, hierdoor kunnen ze zonder informatieverlies in SVG-bestanden worden opgeslagen.

Dit betekent ook dat GIMP ook paden kan maken van SVG-bestanden die door andere programma's gemaakt zijn, zoals Inkscape of Sodipodi; twee populaire open-source vector-tekenprogramma's. Deze programma's hebben vaak iets geavanceerdere bewerkingsmogelijkheden voor paden dan GIMP en leveren zo een nuttige aanvulling op het teken-arsenaal. U kunt een SVG-bestand via het paden-dialoogvenster impprteren.

Het SVG-formaat hent ook andere objecten dan aleen paden: het kent ondermeer figuren als vierkanten, rechthoeken,cirkels, ellipsen, regelmatige veelhoeken en nog veel meer. GIMP-2.0 kan niets met deze objecten doen, maar GIMP-2.2 kan ze als paden in de afbeelding opnemen.

[Opmerking] Opmerking

GIMP kan SVG-bestanden niet alleen gebruiken om paden aan te maken, maar kan deze bestanden ook als GIMP-afbeeldingen openen op de gebruikelijke manier.